Så räknade jag ut min RMR - Resting Metabolic Rate avstånd Energibalans

Arkiv

LCHF-kaffe, Magic Bullet Coffe, Bulletproof Coffe...

Vilket jädra hallyballoo det blev i LCHF-kretsar häromdagen när Anna Hallén dristade sig till att frågassätta bruket av denna form av måltid eller måltidsersättning(?) Hon lyckades i alla fall hamna i fokus av debatten och en del tror nog att det var huvudsyftet med det utspelet… ;-)

http://www.annahallen.se/magic-bullet-coffee-eeeiiiiaaaaaahhheee

http://www.annahallen.se/oj-vilken-storm

För egen del så tycker jag att hon har både rätt och fel… MBC innehåller ju rätt klent med näringsämnen och det blir väl inte så lyckat om man använder det för att få ner aptiten till  en riktigt låg nivå och hoppar över måltider. Så läste jag hennes bloggning.

Fel har hon väl så tillvida att hon inte var tillräckligt tydlig med att hon inte vände sig med kritik av användning av MBC i experimentellt syfte av rutinerade LCHF-experter och “supervikttappare“, det var väl där det tog hus i helvete…. Dessa LCHF-superproffs vet förmodligen att få i sig vitaminer och mineraler i tillräcklig mängd. Överstruket för när jag läser lite mer uppmärksamt ser jag att Annika Dahlqvist i sitt blogginlägg faktisk så gott som rekommenderar LCHF-kaffe till frukost, två glas vatten(!) till lunch samt komplettering med protein till middagsmålet. Det blir f-n inte mycket bevänt med mikronutrienterna den dagen åtminstone… Ansvarslöst av Dr Daqlqvist som tydligen inte förstått att diskussionen handlar om hur människor med latent ätstörning tar till sig budskapet på LCHF-bloggar.

Personligen avstår jag gärna LCHF-kaffe till förmån för ägg och bacon med lite tillbehör – jag riskerar hellre att överdosera vitaminer och mineraler än kokosfett – ity jag är kaloritroende…

Nedan en jämförelse mellan tre olika frukostars näringstäthet

1. LCHF-kaffe, 200 gr kaffe 25 gr smör, 25 gram kokosfett 403 kcal

2. Äggröra, 2 skivor bacon lite champinjoer och tomat 403 kcal

3. Ett kokt ägg m kaviar,200 g Yoghurt(3%) 50 gr blåbär, 50 g skinka, paprika, tomat, 10 g paranötter 403 kcal vi kan kalla den “Konventionell frukost”

Relaterat:

Utvärdering av ketonmätare…

Ketonmätning – ett fungerande koncept för viktminskning? (statistisk analys av ett antal personers utfall avseende ketonvärden och viktminskning)

Ketos, en grundkurs” (Ursprungsliv.nu)


8 comments to LCHF-kaffe, Magic Bullet Coffe, Bulletproof Coffe…

 • Jo det blev en riktig storm lite här och där…

  En “poäng” med LCHF-kaffe är att det inte innehåller så mycket proteiner. Som du säger så är det ju inga problem att komplettera med andra saker genom att ät naturlig mat i övrigt. När jag nu experimenterar lite med ketonmätningar har jag sett att proteiner spelar en ganska stor roll och ägg och bacon gör att intagen drar iväg lite.

  Jag har aldrig sett kaffet som måltidsersättning utan som ett komplement till det jag normalt äter. Sen är det faktiskt ganska gott också…

  /Tommy

 • Men det ersätter ju en måltid. :-P

  Vet du, de data flera av er publicerar vore betydligt mer intressanta om alla också angav hur mycket de ätit och av vad. Alltså energimängd och makronutrientfördelning. Snyggast vore så klart om kcal också kom med i grafen. Som det är säger de flestas kurvor just ingenting. Lite synd när de ändå gör sig allt detta besvär tycker jag. Du har ju siffrorna jag efterfrågar med, men inte de andra tror jag.

 • Nej, de andra är inte lika sifferglada som jag utan går mer på känsla. Ingen av oss har försökt “bevisa” något vetenskapligt utan det har varit våra egna kroppar och upplevelser som varit i fokus.

  Jag tror dock att man får en hygglig uppfattning om intagen om man läser och tittar på bilderna. Inga detaljer, men man ser ju om det är massor av det ena eller det andra.

  /Tommy

 • Glömde kommentera fösta meningen.

  Nej, för mig ersätter inte LCHF-kaffet någon måltid. Jag åt i princip aldrig frukost tidigare och inte heller lunch. Så jag skulle inte vilja säga att det ersätter någon måltid.

  Skulle det bli mer måltid om man åt Smör och kokosfettsoppan som är smaksatt med kaffe med sked ut en djup tallrik istället… Kanske skulle fila på ett sådant “recept” så kan stormen sprida sig till soppvärlden…

  /Tommy

 • Eftersom “måltid” bara betyder “en tidpunkt då man intar föda” så är självfallet tidpunkten för förtäring av LCHF-kaffe/MBC också att betrakta som en måltid.

  Det som krånglar till begreppen är väl att de flesta i dagligt tal och tänkande runt måltidsbegreppet syftar på själva födan/maten. Då kan vi ju konstatera att MBC rent näringsmässigt är en kvalificerat värdelös källa till de flest näringsämnen utom fett och i någon mån A-vitamin.

  Om man gör en soppa med lika bristfällig näringsprofil så är det ur denna synvinkel också en “måltidsersättning” dvs något man fyller magen med för att utan hungerproblem invänta nästa “tidpunkt då man intar (fullvärdig) föda”

  Och med detta sagt kan jag tillägga att jag själv just konsumerat en kopp kaffe med i sammanhanget moderat mängd kokosfett och förväntar mig att stå mig fint till lunch… ;-)

 • Tommy, för andra verkar det ju ersätta en måltid. De gör det ju för att få ner proteinintaget.

  Det är helt OK att göra saker för sin egen skull och på känn om man inte är intressarad av siffror, men varför i så fall publicera några siffror alls? Det är väl rätt uppenbart med den drive det blivit för detta att så helt för sin egen skull är det väl inte.

 • Alla vill nog innerst inne ha siffror att hänga upp tillvaron på, 6 verkar ju t.ex. vara rätt populärt – har jag hört…

 • Birgitta

  Sedan bullitkaffet blev populärt så började jag direkt, och nu har jag raskt gått ner 7 kg. Jag har även ätit en lätt lunch varje dag och några gånger har jag ätit kaloristinna glassar och en stor chokladkaka. Det känns som ett under att ha gått ner i vikt så lätt!
  Birgitta

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ett mindre jag...
==================
2006   -9,7 kg
2007   -5,4 kg 
2008   -0,6 kg
2009   -3,8 kg
2010   +4,2 kg
2011   -2,0 kg
2012   -7,5 kg
2013   -2,1 kg
2014   +9,2 kg
2015   +1,6 kg
2016   -4,6 kg
2017   +3,2 kg 
==================
Totalt -17,5 kg 

Flag Counter