Så räknade jag ut min RMR - Resting Metabolic Rate avstånd Energibalans

Arkiv

Utgångspunkt för viktminskning

Från min (gamla) Passagen-blogg

http://blogg.passagen.se/fetsmart/entry/hanne_kj%C3%B6ller_har_fel_hoppas  

Hanne Kjöller har fel! (hoppas jag)
30 september 2006 kl. 23:22

Någon gång i strax före mitten av juli i år såg jag ett program i TV8 som behandlade fetma och viktoperationer. Programledare var Peppe Engbeg och som gäster fanns dåvarande hälsovårdsminister (?) Ylva Johansson, en viktopererad man som jag glömt namnet på samt Hanne Kjöller, ledarskribent på DN. Hanne Kjöller hade i april utkommit med sin bok “Operation: nytt liv” och hade dessutom gjort reportaget (nice promotion!) som ingick i programmet och som var utgångspunkt för en paneldiskussion. Budskapet i reportaget och efterföljande diskussion sammanfattas perfekt av i två meningar på bokförlaget Brombergs hemsida för boken: 
“Forskningen är entydig. Det finns bara ett sätt för överviktiga med ett BMI på 35 eller mer att gå ned rejält i vikt utan att gå upp allt igen. Och det är genom operation.”
Hanne Kjöller menade att en stor andel av de uppskattningsvis 140.000 svenskar som lider av extremt svår fetma med ett BMI på över 40 bör viktopereras. För att motivera att samhället satsar miljarder på detta projekt måste naturligtvis fetma klassas som en sjukdom. Minister Johansson verkade, med viss reservation för att det kanske tar lite tid att få fram miljarderna, tycka att konceptet borde iscensättas.

Låt mig säga att jag försiktigt uttryckt inte tyckte att idén verkade vara särskilt tilltalande. För det första betraktar inte jag min övervikt som en sjukdom, visserligen kan den leda till allehanda sjukdomstillstånd, men min övervikt beror på att jag under de senaste tio åren ätit för mycket och motionerat för lite. För det andra motsätter jag mig instinktivt tanken på mig själv som ett offer som är utan annan räddning än att bli opererad. Jag betraktar mig bara som ett offer i en bemärkelse, ett offer för min egen bristande förmåga att inse vikten(!) av att ta tag i problemet i tid.

 Det kan självfallet finnas personer som lider av fetma förorsakad av sjukdom, det är jag medveten om, huruvida dessa människors enda räddning är operation är jag självfallet inte kompetent at bedöma. Jag är dock övertygad om att en oerhört stor andel av antalet överviktiga personer i vårt land är överviktiga av precis samma anledning som jag -för mycket pommes frites, pizza och kanelbullar m.m. -och för lite motion.

Jag bestämde mig i stort sett omgående efter att ha sett TV-programmet att personligen bevisa att Hanne Kjöller, och kirurgerna som vädrar morgonluft och högkonjunktur, har fel. Min övertygelse var, och är, att det inte alls är omöjligt för en medelålders person med BMI=40 att gå ner i vikt till en vettig målvikt och behålla denna. Tvärt om, det är i högsta grad möjligt men det krävs vilja och uthållighet.

Och på den vägen är det…

Den som vill ha mera kött på benen inför en egen viktresa vill jag rekommendera http://www.kostdoktorn.se/ 


Ett mindre jag...
==================
2006   -9,7 kg
2007   -5,4 kg 
2008   -0,6 kg
2009   -3,8 kg
2010   +4,2 kg
2011   -2,0 kg
2012   -7,5 kg
2013   -2,1 kg
2014   +9,2 kg
2015   +1,6 kg
2016   -4,6 kg
2017   +3,2 kg 
==================
Totalt -17,5 kg 

Flag Counter