TRÄNING - HÄLSA

Vad händer i kroppen när vi tränar?

Träning har en mängd positiva effekter på kroppen. Det hjälper oss inte bara att må bra och se bra ut, det bidrar till en bättre hälsa på många sätt. 

För att hålla oss friska och starka är det viktigt med en regelbunden fysisk träning och hälsosam kost. Både fysiska aktiviteter, sport och friluftsliv gynnar din hälsa på många sätt. Motion ger en fysisk styrka, smidighet och kondition, ett förbättrat immunförsvar, bättre andning, blodcirkulation, stärkt hjärta, skelett och balanserat blodtryck. Att röra på sig bidrar också till minskad stress, välmående, förbättrat humör, sömn, fokus, minne, ökad energinivå och kreativitet.

TRÄNING GER ”HAPPY HORMONES”

KONDITION

En av de viktigaste sakerna som händer i kroppen under träning är en ökning av den kardiovaskulära aktiviteten. Träning ökar hjärtfrekvensen, vilket pumpar runt syresatt blod runt i kroppen i en ökad takt. Detta innebär att vitala organ som hjärnan, musklerna och huden får mer syre än normalt, vilket gör att de fungerar bättre. Dessutom leder denna extra syresättning till ökad andning, vilket bidrar till att avfallsprodukter som koldioxid stöts ut ur lungorna snabbare än vanligt.

MUSKELSTYRKA

Träning ökar också muskelstyrkan och uthålligheten genom att utmana våra muskler att prestera längre och hårdare än när vi vilar. Under träning drar våra muskler ihop sig upprepade gånger, vilket leder till ökad muskelstorlek och styrka på grund av anpassning till efterfrågan på energiproduktion. Dessutom kan regelbunden träning bidra till att bygga upp ny muskelvävnad med tiden – något som är särskilt fördelaktigt för dem som vill förbättra sina fysiska prestationer eller sitt utseende med atletisk träning.

OLIKA TRÄNINGSFORMER

Fysisk aktivitet är viktigt för människor i alla åldrar och det gäller att hitta en träningsform som man tycker är rolig så man fortsätter att träna. Det är också bra om det inte är krångligt att ta sig till träningen. Det är också viktigt att anpassa träningen efter vad sin egen kropp klarar av. 

Några tips på träningsformer kan vara styrketräning eller gruppträning som spinning, dansklasser eller yoga på gym. Det finns även roliga sporter som paddel, badminton, tennis. Man kan också prova kampsporter som jujutsu, karate, kickboxning eller Lau Har Kung Fu. Om du tycker om utomhusträning finns det många reservat och parker med löpbanor och utomhusgym. Om man vill ha lite lugnare tempo kan man spela golf eller bowling för att komma ut på lite rörelse och frisk luft.

 

KOMBINERA MED HÄLSOSAM KOST

För att må bra och uppnå en god fysik är det också viktigt att äta en hälsosam kost. Att äta nyttigt behöver inte vara tråkigt. Om det är svårt att komma igång kan man leta efter god näringsrika måltider kan man hitta recept på nätet eller fråga en kostrådgivare. Man kan också beställa nyttiga matkassar för att få inspiration till matlagning.

TRÄNING GER ”HAPPY HORMONES”

Under fysisk träning utsöndrar våra hjärnor fyra olika hormoner som kan minska våra stressnivåer, få oss lugnare, på bättre humör och en förbättrad koncentration. Dessa är serotonin, dopamin, noradrenalin, endorfin.

Endorfiner minskar stress och ger oss känslor av tillfredsställelse, energi och lycka. 

Serotonin får oss mer avslappnade, fokuserade och ger bättre sömn. 

Dopamin ger oss en känsla av god prestation, upprymdhet, motivation och koncentration. 

Noradrenalin ger en ökad entusiasm, fokus och sömn. Denna hormon styr också aptiten och gör det lättare att hålla sin idealvikt.

Noradrenalin ökar också möjligheten för ”kärlekshormonet” oxytocin att nå hjärnan som ger oss en känsla av lugn, närhet, tillit och omsorg. Detta hormon brukar frisättas vid beröring, orgasm eller under förlossning och amning. Forskning har funnit att när man utsätter sig för en utmanande fysisk aktivitet som till exempel fallskärmshoppning producerar kroppen både adrenalin, dopamin och när man lyckas övervinna sin rädsla och har lyckats utföra den utmanande aktiviteten frigörs även hormonet oxytocin.